SEZNAM ALERGENOV
ALERGENE SNOVI SO SNOVI ALI PROIZVODI IZ NJIH, KI SKLADNO Z DOLOČILI UREDBE (EU) ŠT. 1169/2011 POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST:
1 žita, ki vsebujejo gluten: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih,
2 jajca: kokošja, prepeličja, gosja in račja ter proizvodi iz jajc,
3 mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo: kravje, kozje, ovčje in mleko drugih živali, ki se nahaja tudi v jogurtih, kislem mleku, kefirju, pinjencu, sirotki, siru, skuti, sladki in kisli smetani, sirnih namazih, mlečnih sladoledih, slaščicah, tortah, kremnih rezinah, omakah, maslu, kazeinu, margarini...,
4 ribe: vse vrste rib, kot samostojne jedi, tudi inčuni, sardele itd. in proizvodi iz rib, 5 raki: rakovice, jastogi, kozice, škampi, potočni raki in drugi raki ter proizvodi iz rakov,
6 mehkužci glavonožci, kot so sipe, hobotnice, lignji; lupinarji, kot so školjke, polži ter proizvodi iz mehkužcev,
7 arašidi (kikiriki), ki so lahko prisotni tudi v slaščicah, žitaricah za zajtrk, sladoledu, kikirikijevem maslu, arašidovem olju, sadnih jogurtih, Worcester omaki itd. in proizvodi iz arašidov,
8 oreščki: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija; prisotni so tudi v marcipanu, oljih, omakah, mortadeli s pistacijami itd., ter proizvodi iz oreščkov,
9 sezamovo seme: prisotno v nekaterih vrstah kruha in pekovskih izdelkih, sezamovem olju, tahini (pasta) ter proizvodi iz sezamovega semena,
10 gorčično seme: tekoča gorčica, gorčica v prahu in gorčično seme ter proizvodi iz njega,
11 zrnje soje: najdemo ga tudi v paštetah, hrenovkah, salamah, pecivu, sojinem siru- tofu in sojinem olju ter proizvodi iz soje,
12 zelena: stebla, listi, gomolj in seme zelene ter proizvodi iz zelene,
13 volčji bob: semena in moka; prisoten v nekaterih vrstah kruha, pit, peciva in testenin ter proizvodi iz volčjega boba
14 žveplov dioksid in sulfiti prisotni kot konzervansi v suhem sadju, mesnih izdelkih, zelenjavi, krompirjevih izdelkih, brezalkoholnih pijačah (sokovi), vinu, pivu in balzamičnem kisu; v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2.